Elämäni koirat

Benita

Fin Mva Finn-Speeds Benita (1981-1993)

Lapsuuden kodin suloinen diiva, lämpimän peiton alle käpertyvä vesisadetta inhoava whippet. Bambi, kuten rotua tuntemattomat ehdottivat. Benitan kanssa perhematkat koiranäyttelyihin ja sukukokouksiin, yöpymiset telttaillenkin, toivat hyviä kokemuksia, miten mukaviin hetkiin koiran kanssa voi päätyä. Ihmisten ja luonnon kohtaamisia, yllättäviä ja viimeistään jälkeenpäin naurattavia. 

Opin koiranelämän rytmin, lenkit ja vastuut. Jäin koukkuun niihin, hyvällä tavalla. Benitan jälkeen yritin ulkoilla ilman koiraa. En pystynyt. Se oli täysin outoa, mahdotonta.

Benitan matkoilla '62 Mersussa soi Tapio Rautavaaran c-kasetti. 

Robin

Fin Tva BH Florinan Elwiira (1994-2006) 

Viisas Robin, ensimmäinen bordercollieni, joka vei tutustumaan lähes kaikkiin koiralajeihin, mitä siihen aikaan oli mahdollista. Se oli aikaa, kun agility teki tuloaan, toko oli vähän jäykkää ja pk-lajeissa bortsut vasta saivat rotuna osallistumisoikeuden. 

Robin oli hyvähermoinen, iloinen, helposti oppiva, vanhanajan bortsu. Se oli erinomainen kaikessa toiminnassa, mikä tapahtui minusta poispäin tai minua kohti, mutta yhdessä kulkemiset olivat vaikeimpia. Henkilö- ja esine-etsintä sekä tokossa vauhtiliikkeet, noudot ja kaukot olivat sitä parasta Robinina.  

TOKOn SM-kisoissa keräsimme (hyvien tuloksien sijaan) hyviä kokemuksia ja näyttelyissä sertejä vaikka käyttötulos jäi MVA-arvosta puuttumaan.  Robin opetti minulle, miten avarakatseinen ja rohkea kannattaa olla uusien mahdollisuuksien edessä - lisää nakkia tarjolle, niin kaikki onnistuu. 

Kisabiisi - Roy Orbison: You Got It 

Kuva: Salme Mujunen
Kuva: Salme Mujunen
Kuva: Leena Partanen
Kuva: Leena Partanen

Nana

C.I.B C.I.E FIN DK LT MVA V-04 V-06 BALTV-99
FIN TVA FH2 JK1 BH Maccabee Bilberry Cream (1997-2011)
 

Vilkkaista vilkkain ja yhtä nopeasti oppiva IhanaNana. Kehityit hitaasti, mutta sitäkin voimakkaammaksi ja järkeväksi. Kun liikkeesi asettui, se oli niin vaivaton, että olisit voinut ravata sinne ja takaisin, ja lähteä taas uudestaan väsymättömänä matkaan. 

Opetit minulle, miten supervilkas voi olla niin keskittymisen inessä, jos tehtävä on oikea. Seuruun kontakti ja jäljen intensiivisyys - ne olivat sinun valttikortit elämässä. Olit ensimmäinen pohjoismaissa FH2-koulutustunnuksen ansainnut bordercollie. Veit minut TOKOn ja FHn SM-kisoihin sekä lukuisiin kotimaan ja ulkomaiden näyttelyihin, sukukokouksiin ja piknikeille. Oikeastaan usein näistä moneen samaan aikaan, koska hyvä ruoka ja seura aina kulkivat mukanamme. 

Nanankaipuubiisi - Jenni Vartiainen, Missä muruseni on

Kit

NOM-2015   M-2015   Vuoden palveluskoira 2015
FI & S KVA-JK    FI 
KVA-FH     FI KVA-EK
POHJ & FI & S & DK & EE TVA    RTK3 BH

Tending Dayfly (2006-2018)

Kit oli se, josta on lähtenyt sanonta, että "ekan kanssa kokeilee, toisen kanssa korjaa ja kolmannen kanssa kaikki onnistuu". Kisasimme lähes 11 vuoden ajan eri pk-lajeissa, tokossa ja rallytokossakin. Jäljen maajoukkueessa saimme edustaa Suomea kuutena vuotena sekä kerran TOKOn MM-kisoissa Pariisissa. Kuuluimme TOKOn valmennusrenkaaseen ja reissasimme ulkomailta Ruotsin, Tanskan ja Viron TVA-arvot. 

Kahdeksan kertaa osallistuimme palveluskoirien SM-kisoihin. Kerran lajina oli EK ja seitsemän kertaa jälkikoe, joista Kit aina pääsi tottiksesta karsinnan kautta maastoon voittaen jäljellä kerran Suomen mestaruuden, kahdesti hopeaa ja kerran pronssia.  Maajoukkueessa Kit saavutti jälkikokeen ykköstuloksen kaikissa pohjoismaissa (N, DK, S) ollen jokaisella reissulla Suomen paras jälkikoira voittaen kerran NOM-mestaruuden ja kahdesti hopeaa.

Kuva: Salme Mujunen
Kuva: Salme Mujunen

Vuonna 2015 Suomen palveluskoiraliitto valitsi Kitin vuoden palveluskoiraksi. Kennel Tending palkitsi Kitn kolmena vuonna Vuoden Tending PK-koira - arvonimellä.

SM-kisoissa Kit palkittiin kerran kaikkien lajien parhaasta tottiksesta. Viimeisessä SM kokeessaan 11-vuotiaana se saavutti nimensä arvokkaaseen vanhaan kiertopalkintoon jälkikokeen parhaasta maasto-osuudesta. Samana vuonna Kit saavutti ensimmäisenä bordercolliena Suomessa peltojäljeltä KVA-FH valioarvon.

Kit opetti minulle, miten koira voi olla iso, ohjaaja pieni. Kit teki minusta nöyrän ja vaatimattoman - ja samalla valtavan rohkean, onnellisen ja määrätietoisen. Uskalsin kulkea meille parasta kohti, luopua sääntökirjasta sekä hassutella, yhdistellä, kyseenalaistaa ja keksiä ihan uutta. Opin nauttimaan jännittämisestä, annoin itselleni luvan jännittää vaikka kuukausia ennen kisoja. Mahtavaa - dogsporttia koko sydämellä.

I'm beautiful in my way, 'cause God makes no mistakes. I'm on a right Track baby, I was born this way. - Lady Gaga

Bo

RTK1 Smaragad's Pearl In Blue (2011 - 2021)

Kotikoira on vaatimaton sana, mutta meillä Bo teki Kodin. Se ei höntyillyt eikä viihtynyt areenoilla. Se viihtyi Kotona. Sen suurin tehtävä oli palvoa Kitsua, nuolla hampaat ja halia Kitsua, kun tulimme kotiin reissuilta tai herättiin aamulla. Toinen tehtävä oli innostua kaikesta, mutta samalla ottaa asiat rauhassa ja ajatuksella. 

Meillä oli aivan ihana yhteinen elämä. Bo valloitti ei-koira-ihmistenkin sydämet ja osoitti, miten hitaasta näkee enemmän. Se oli elämäni pieni suuri koira, joka rakasti luonnossa liikkumista joka kelillä, lapsia, rapsutuksia ja herkkupaloja. 

Bo opetti monin tavoin, kuinka kannattaa kulkea valppaana, sillä yllättäin voi nähdä sellaista, mitä toiset eivät ole vielä huomanneet. 

Jos Bo voisi laulaa kuulemansa, se osaisi lähes kaikki lastenlaulut. Ehkä parhaana se valitsisi Mörrimöykyn tai Saku Sammakon.

Elsa

Palokallion Eversti Elsa (2021 -)

Metsästäjätutkinto, nome- ja wt-kokeet, mejä ja ennen kaikkea yhdessä oleminen ja luonnossa liikkuminen houkuttelivat noutajamaailmaan, Eloisa ja viisas flätti Elsa hurmasi heti. Sen luonnollinen taito liikkua metsässä ja löytää suppiksia tarkalla nenällän vielä lumikerroksen altakin oli hienoa katsottavaa. 

Elsa opetti, miten maailmoja voi ja kannattaa yhdistää. Ohjaus, suunnat, pysäytykset, noudot ja ennen kaikkea yhteinen kieli ovat samat, on ympäristönä metsä, pk-kenttä tai tokohalli. Edetä kannattaa - hihnan molemmissa päissä - jarrua ja kaasua harkinnalla säädellen.

Elämä yllättää ja heittää. Perheessämme ilmenneen allergian takia jouduimme suureksi suruksi luopumaan Elsasta. "Lapsuudenkodin", Palokallion kennelin, ihanasta laumasta Elsa löysi paikkansa ja kaverinsa. Helin upeassa ohjauksessa Elsa pääsee nauttimaan monipuolista noutajan elämää niin metsällä kuin kokeissakin. 

Toiveiden biisi - Samu Haber, Täältä tullaan
Luopumisen tuskaa - Taikakuu, Hiljainen on laulu rakkauden


Kuinka yllättävää ja silti niin sopivaa - villakoira meidän perheessä! Monien sattumien summana meille saapui syksyllä 2022 aivan ihastuttava keskikokoisen villakoiran pavun ruskea Julié. Kasvattaja Marjut antoi pennun mukana peuran sorkan, valmiiksi pakkaseen odottamaan, jotta hyvän hetken tullen voimme kokeilla Julién emän Elsan (mikä sattuma!) lempilajia, verijälkeä, tuttavallisemmin mejää.  

Julié on osoittanut todella olevansa pieni suuri koira. Se on valtavan iloinen, oppivainen ja pystyy keskittymään, vaikka nopeutta riittää ja tanssiaskelia löytyy monenlaisia. Julié aloitti Koiravalmennus Motivaatiolla TOKOn pentuvalkut jo 4kk iässä ja myöhemmin mukaan on tullut myös nose. Molemmissa Julié on innokas ja erittäin hyvin yhteistyötä tekevä pentu.

Villakoiran hoitaminen ei ole hifistelyä vaan hyvintointia. Olemme yhdessä saaneet tutustua trimmaamisen ihmeelliseen maailmaan. Kotitrimmit onnistuvat yhdessä, mutta joskus tulevaisuudessa kohti näyttelyitä, ammattilainen saa hoitaa hienon leikkuun ja muotoilun. Turkin hoito on hyvää yhteistyöharjoittelua pennun kanssa, ja näin aloittelijalle toiminta on vaan mukavaa ja myös jotenkin rentouttavaa.

Kotona ja pihassa Julié on hyvä ovikello ja iloinen jalkapallon pelaaja. Kuljemme iloisin mielin kohti ensimmäistä yhteistä kesää ja moninaisia treenejä.

Julién biisi on vielä tulematta... Jää jotain päivitettävää :)

Training Tracks Hanna Närhi